Proiecte


Proiecte
Programul Erasmus+ se bazează pe realizările celor peste 25 de ani de programe europene în domeniile educației, formării și tineretului, acoperind o dimensiune de cooperare atât intraeuropeană, cât și internațională.
Proiect de Tutorat
Cosvitec Est și Cercle de Qualité din Franța au dezvoltat programe de mobilitate în cadrul Programului Erasmus+, asigurând un stagiu de practică pentru francezi de 3-4-6 luni în diverse domenii precum:
- film și cinematografie
- ghidaj muzeal
- comunicare, PR, marketing
- protecția mediului
- predarea limbilor străine
- specialiști în edituri
- HoReCa
- management de proiect
Cosvitec Est asigură, printre altele:
- Servicii de mentorat și tutorat
- Organizarea cursurilor de formare, dacă este necesar
- Asigurarea cazării în camere single și fără mese
- Transport A/R de la Aeroportul București, România
- Asigurarea biletelor de transport local pe întreaga perioadă de ședere în România, la cerere
- Plasarea în compania gazdă în funcție de profilul participantului

CAMP
Proiectul CAMP își propune să obțină rezultate semnificative, precum creșterea multiculturalismului și incluziunii pe piața muncii din UE, contribuția la inovarea în învățământul profesional și tehnic (VET) prin furnizarea de centre de carieră cu un instrument de potrivire și materiale educaționale deschise (OER) cuprinzătoare, care sprijină dezvoltarea cursanților VET și reducerea decalajelor de competențe, un raport de analiză privind nevoile actuale ale angajatorilor în termeni de profil al angajaților, creșterea conștientizării privind competențele verzi, valorile UE și competențele civice, standardizarea stagiilor de practică, creșterea mobilității internaționale.
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea și promovarea unor noi mecanisme de potrivire pe piața muncii și sprijinirea atât a angajatorilor, cât și a angajaților pentru o comunicare mai bună și mai rapidă prin instrumente digitale adaptate nevoilor moderne ale pieței muncii. Prin abordarea barierelor de intrare pe piața muncii (de exemplu, decalajele de competențe, diferențele culturale la locul de muncă, integrarea socială), proiectul contribuie la crearea unei forțe de muncă mai incluzive și diversificate în UE. De asemenea, proiectul își propune să încurajeze mobilitățile de stagiu pentru cursanții din VET.
Proiectul este bazat pe următoarele activități principale:
- Dezvoltarea unui instrument online de potrivire, în limba engleză, adaptat nevoilor pieței moderne a muncii
- Webinarii pentru angajatori privind utilizarea platformei
- Dezvoltarea unui Manual de Etichetă Internațională în Afaceri
- Dezvoltarea unui Program Standard European pentru Stagii
- Crearea de infografice pentru studenți, care să sprijine tranziția de la educație la piața muncii
- bootCAMP-uri: Ateliere de Dezvoltare a Portofoliului Electronic
- Speed networking – simulări de interviuri de angajare
Parteneri: Lubelska Akademia WSEI (Polonia – aplicant), AGRUPACIÓN DE PROFESIONALES PARA EL DESARROLLO INTERNACIONAL – APDI (Spania), Innovation Frontiers IKE (Grecia), TTTTIERRA, TECHO TRABAJO APS (Italia), Cosvitec Est (România).
Sustainable Future Network

Proiectul Sustainable Future Network își propune să dezvolte o rețea și să promoveze schimbul de cunoștințe și bune practici între profesori, cercetători și practicieni din Norvegia și România în domeniile energiei regenerabile, eficienței energetice și economiei circulare, crescând în același timp gradul de conștientizare al publicului larg.
Având în vedere durata limitată a implementării proiectului (6 luni), am decis să restrângem ariile de intervenție la trei domenii principale:
- Energii Regenerabile (energie eoliană și solară, tehnologii pe bază de hidrogen)
- Eficiență Energetică
- Economia Circulară, în relație cu dezvoltarea industriei energetice și gestionarea deșeurilor.
Toate activitățile proiectului sunt concepute să fie legate de una sau mai multe dintre aceste teme, cu scopul de a stimula colaborările pe aceste subiecte ca punct de pornire, având în vedere perspectiva dezvoltării și lansării unui curs opțional la nivel universitar, realizat în colaborare între cele două țări și cadrele didactice implicate.
Rezultatele concrete ale proiectului sunt:
- 4 întâlniri online prin intermediul International Online HUB (3h fiecare)
- 1 Handbook ce colectează bune practici și studii de caz dezvoltate în cadrul Hub-ului
- 2 vizite de studiu în Norvegia și România
- 1 masă rotundă cu reprezentanți ai autorităților din Constanța și părți interesate din domeniu, în vederea unor colaborări viitoare
- 1 video testimonial
Parteneri: Universitatea „Ovidius” din Constanța (România – aplicant), Universitatea de Științe Aplicate din Vestul Norvegiei (Norvegia) și Cosvitec Est (România).
CleanTech Nexus Accelerator
Proiectu CleanTech Nexus Accelerator își propune să consolideze cooperarea dintre România și Norvegia prin schimb de cunoștințe, dezvoltarea competențelor în domeniul energiei curate și promovarea soluțiilor inovatoare în acest sector, pentru a sprijini startup-urile și a îmbunătăți eficiența energetică în companiile de stat. De asemenea, în cele 6 luni de implementare, proiectul urmărește să creeze o abordare sinergică în dezvoltarea energiei curate, beneficiind ambele țări de expertiză, resurse și colaborare strategică pentru companiile de stat. După finalizarea perioadei de implementare, ne propunem să continuăm colaborarea între toți partenerii, pentru a maximiza beneficiile în ambele direcții.
Obiectivul general este de a crește cooperarea dintre România și Norvegia prin proliferarea soluțiilor de ultimă generație în sectorul energiei curate, oferind sprijin imediat pentru startup-uri și inovatori care dezvoltă soluții creative în domeniul energiei curate.
Proiectul răspunde nevoii de a îmbunătăți colaborarea și schimbul de cunoștințe între companiile energetice din România și Norvegia, de a dezvolta personal calificat în companiile de stat, de a crește capacitatea organizațională pentru adoptarea tehnicilor inovatoare de energie curată și de a spori conștientizarea eficienței energetice și tranziției verzi în rândul liderilor companiilor.
Parteneri: Hexagon Venture S.R.L. (România – aplicant), Energy Valley (Norvegia) și Cosvitec Est (România).

Green Energy for Everyone – GEE
este un proiect finanțat cu sprijinul granturilor Innovation Norway, acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, în cadrul „Programului Energetic în România”.
GEE se străduiește să introducă o tranziție către surse regenerabile de energie. România având un potențial semnificativ în energie eoliană, solară și hidroelectrică, există o nevoie stringentă de a valorifica eficient aceste resurse. Potrivit datelor Eurostat în 2020, România a generat 12,4% din electricitate din energia eoliană, 3,4% din solar fotovoltaic și 27,6% din hidroenergie. Contribuția totală a surselor de energie regenerabilă a fost de 16%.
În timpul și după proiect am dori să publicăm următoarele materiale și activități:
- Conferinta de lansare
- Dezvoltarea unui curs despre sursele regenerabile de energie
- Un workshop cu publicul larg despre sectorul energiei regenerabile
- O masă rotundă cu IMM-urile din sectorul energiei regenerabile, încurajând colaborarea și schimbul de cunoștințe.
Prin acest proiect, vom intra în contact direct cu 600 de participanți prin toate activitățile noastre și ne propunem ca informațiile noastre să ajungă la 24.000 de persoane.
Parteneri: Cosvitect Est (aplicant), DiFine PR, Administrația Fondului pentru Mediu, Facultatea Ovidius din Constranța

NeNO – NEETs Need Our Help

este un proiect finanțat de ESF Social Innovation+ prin Agenția Lituaniană a Fondului Social European (ESFA).
Scopul general al proiectului NeNO este de a spori angajabilitatea și de a dezvolta abilități de bază pentru 36 de tineri NEET cu vârste cuprinse între 18-29 de ani, înregistrați la Serviciul Public de Ocupare din diverse regiuni ale țării, prin susținerea participării acestora la cursuri de formare profesională, cursuri de mentorat și orientare în carieră, cu scopul de a obține un loc de muncă, de a urma stagii de practică sau de a continua studiile, contribuind la integrarea lor mai ușoară în piața muncii și în societate.
Proiectul va avea o durată de 18 luni și va consta în 2 etape:
Aceste activități naționale au fost organizate de fiecare partener din fiecare țară pentru ca tinerii să se întâlnească, să se cunoască și să discute subiectele selectate ale proiectului.
- Faza de start (L1-L4); luând în considerare că la momentul depunerii proiectului, toți partenerii sunt cunoscuți, după aprobarea proiectului, sarcinile vor fi împărțite cu precizie între parteneri.
- Implementarea (L5-L18) va include următoarele:
- Identificarea și selecția celor 3 grupuri a câte 12 tineri fiecare din București, județul Ilfov, județul Olt și județul Vâlcea, prin desfășurarea de campanii de conștientizare pentru a-i atrage să participe la proiectul NeNO;
- Realizarea planului de formare pentru tinerii NEET în funcție de nevoile lor, precum și de organizațiile în care vor avea loc stagii de practică în Italia;
- Participarea tinerilor NEET la cursuri de formare profesională, cursuri de limba engleză, cursuri de abilități digitale, cursuri de management de proiect și cursuri de formare interculturală;
- Realizarea stagiilor de practică de către cei 36 de tineri NEET;
- Urmarirea celor 36 de tineri după întoarcerea din țările de practică și sprijinirea lor prin participarea la cursuri de orientare în carieră, mentorat și antreprenoriat;
- Crearea raportului final;
- Activități de diseminare a proiectului NeNO.
Parteneri: Cosvitec Est (aplicant), Asociația „Centrul pentru Dezvoltarea Instrumentelor Structurale”, Asociația Geo Club, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov, Asociația Tinerilor Ambițioși, Marea Scarl.
European course for a Gender Equality FUTURE – GE Future
Aprobat spre finanțare în anul 2021, cu o durată de 18 luni, proiectul GE Future își propune să dezvolte competențele a 30 de profesori pentru a aborda egalitatea de gen și stereotipurile de gen față de copii și să reducă fenomenul distriminării de gen prin activități educaționale și creative pentru copii între 6-8 ani, în cele 3 țări partenere: România, Italia și Turcia.
Obiectivul principal al acestui proiect este de a oferi un impact pe termen lung asupra societății, combaterea discriminării de gen și creșterea egalității. Ne-am dori să oferim profesorilor strategii educaționale de învățare pe care le pot folosi cu generația viitoare pentru a distruge cutumele sociale. Sperăm că cele mai bune practici rezultate identificate în timpul implementării acestui proiect vor fi folosite de alte cursuri din diferite organizații educaționale și școli care vor forma alți profesori.

FEY – The future of Europe for young people

La acest proiect participă tineri între 18 și 30 de ani din Franța, România, Spania, Italia, Turcia și Germania.
„The future of Europe for young people” a avut ca durata 13 luni, începând din septembrie 2021 până în octombrie 2022, cu un total de 380 de tineri
participanți și aproximativ 10.000 de persoane care au fost contactați indirect.
Proiectul constă din mai multe activități care presupun în principal întâlniri online și offline. Obiectivul acestor întâlniri a fost acela de a aduna informații, de a discuta provocările actuale ale tineretului și de a propune soluții și alternative la problemele existente.
Printre acestea, putem împărți întâlnirile în 4:
- Octombrie 2021 în Franța
- Ianuarie 2022 în Germania (online)
- Aprilie 2022 în Italia (online)
- Iulie 2022 în Spania.
Aceste activități naționale au fost organizate de fiecare partener din fiecare țară pentru ca tinerii să se întâlnească, să se cunoască și să discute subiectele selectate ale proiectului.
EU_SMART
Este un proiect de mobilitate transnațională adresat către 90 de cursanți care au participat în fiecare Institut implicat, cu scopul de a consolida, în cadrul sistemului local de formare, aplicarea unor metodologii inovatoare și flexibile care leagă formarea și practica tradițională. Inițiativa, promovată de un consorțiu național coordonat de Institutul „Isabella D’Este-Caracciolo”, își propune să dezvolte în rândul participanților abilități tehnico-profesionale și transversale în domeniile de start-up și de marketing cu referire specifică la sectorul turistic.
Luând în considerare obiectivele generale ale programului Erasmus +, acesta este destinat să consolideze cunoștințele, abilitățile și competențele pentru 90 de cursanți VET din anul V de școală profesională prin intermediul a 4 săptămâni de stagii realizate în Spania și România; toate aceste elemente sunt în măsură să influențeze atât teritoriul de origine al cursanților care încep procesele de schimbare fundamentală, în scopul de a le oferi oportunități profesionale concrete și participanți din punct de vedere educațional precum și în conformitate cu o dimensiune europeană mai mare.ă

M.I.T. EUROPE – Marketing Internationalization
and Turism in Europe

”M.I.T. Europe” a activat peste 200 de stagii de formare adresate studenților în perioada anului școlar 2016/2017, în fiecare dintre Institutele implicate, în domeniul Marketing Turistic.
Stagiul a avut loc într-un interval de 4 săptămâni, perioadă precedată de o pregătire prealabilă înaintea mobilității, în ceea ce privește aspectele socio-culturale ale țării, acordând o atenție deosebită formării limbii străine.
Prin cele 4 săptămâni de mobilitate internațională în Spania, România, Irlanda și Lituania au fost îndeplinite următoarele obiective specifice:
- Creșterea cunoștințelor, competențelor și abilităților destinatarilor proiectului în funcție de:
- Managementul companiei și planificare strategică aplicate pentru start-up de lansare și internaționalizare companie, cu referire în mod special la domeniul turismului;
- Tehnici de marketing, analiza datelor financiare și umane, alocarea de resurse financiare și materiale prin elaborarea planurilor de afaceri;
- Dezvoltarea competențelor lingvistice a participantilor, necesare pentru ocuparea forței de muncă într-un context de afaceri pentru creșterea și pentru îmbunătățirea turistică a companiilor, și, chiar mai mult, în lansarea / relansarea companiilor de turism.
Event Managers
Proiectul Event Managers, în cadrul Programului Erasmus + (KA1), coordonat de Marea scarl, presupune realizarea unei experiențe de stagiu de 4 săptămâni în străinătate, în cadrul unor companii selectate din sectorul organizării evenimentelor fashion, în următoarele țări europene: România , Spania și Malta.

EUTOUR – European Tourism Skills

este un proiect de internship și mobilitate europeană, conceput și coordonat de Cosvitec scarl, legat de Acțiunea Cheie 1 a programului Erasmus+, aprobat în anul 2017.
Propunerea de proiect se adresează în mod specific a 150 de studenți și proaspăt absolvenți (în termen de un an de la obținerea Diplomei) ai școlilor profesionale din domeniul Marketing Turistic. Perioada de stagiu este de patru săptămâni și include o perioadă de pregătire înainte de plecare referitoare la aspectele socio-culturale ale țării gazdă, cu o atenție deosebită pregătirii lingvistice. Este un proiect care include acțiuni cu un impact pozitiv ridicat, în primul rând pentru destinatarii finali și pornind de la aceștia, generează un efect de cascadă care este capabil să producă efecte de durată asupra organizațiilor și grupurilor țintă participante.
CAD+
Proiectul se adresează studenților adulți (anul V de liceu) și noilor absolvenți (în termen de un an de la obținerea Diplomei + NEET) ai școlilor tehnice și profesionale conforme cu cursul de pregătire aferent sectorului de Electronică și Inginerie Electrică. Scopul proiectului este în special îmbunătățirea și aprofundarea cunoștințelor referitoare la proiectarea desenului tehnic folosind software-ul Cad utilizat în toate domeniile legate de proiectarea tehnică. Țări implicate: România – Irlanda – Spania.
